Rejestracja FAQ Użytkownicy Szukaj  

Forum www.forum.rydultowy.pl Strona Główna -> Potrzebna szybka reakcja -> Śmieciowisko 2007-2010
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
Śmieciowisko 2007-2010
PostWysłany: Sro Lip 28, 2010 8:54 pm Odpowiedz z cytatem
marcos

http://mojemiasto.net.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=12:nielegalne-odpady-na-terenie-byej-cegielni-w-rydutowach&catid=1:aktualnoci

Poczytajcie i oceńcie czy z tym też się nie da nic zrobić ???

Ostatnio zmieniony przez marcos dnia Pon Sie 09, 2010 8:44 pm, w całości zmieniany 1 raz
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
PostWysłany: Czw Lip 29, 2010 6:33 pm Odpowiedz z cytatem
Rafalek

Widzę działacz Moje Miasto się obudził przed wyborami Wink

Nice Rolling Eyes Rolling Eyes
PostWysłany: Czw Lip 29, 2010 8:50 pm Odpowiedz z cytatem
bolilol

Moje Miasto = Niczyje Miasto a inaczej ANARCHIA
PostWysłany: Czw Lip 29, 2010 9:10 pm Odpowiedz z cytatem
marcos

Rafalek napisał:
Widzę działacz Moje Miasto się obudził przed wyborami Wink

Nice Rolling Eyes Rolling Eyes

Fajne emotikony... działacz nie działacz Panie Rafałku ale zauważa problem i to nie byle jaki. Mowa o wyborach w tym kontekście jest tylko ciągłym wiązaniem postawy obywatelskiej z lokalnym politykierstwem. Jeśli uważasz, że tylko przed wyborami się budzi Moje Miasto to widocznie nie starasz się zauważać naszej działalności w ciągu ostatnich 4 lat albo po prostu jesteś złośliwy...
O problemie związanym z Zielonym Śląskiem informowaliśmy już w 2008 roku. Następnie doniesienie do Prokuratury o domniemaniu popełnienia przestępstwa, pisma do UM, Starostwa i WIOŚ.... reportaż w TVP2 itd. Niestety najbardziej boli fakt, że nasi włodarze od początku nie widzą problemu z bombą ekologiczną, która już daje się we znaki okolicznym mieszkańcom. A więc Rafałku zamiast siedzieć za kompem i rzucać podteksty o wyborach siądź na rower i przejedź się do byłej cegielni na Bohaterów Warszawy 152 D i sam powąchaj, zobacz skażone cieki wodne, rzekę Nacynę, popytaj mieszkańców - tych co mają studnie czy im woda smakuje itd. Po prostu zrób coś konkretnego - a potem podyskutujemy. Acha niezapomnij zapytać naszych urzędników - kto odpowiada na terenie naszego miasta za odpady ? Historia naszej gminy już raz pokazała, że za takie przestępstwo karze się - gospodarzy miasta (nielegalne wysypisko przy ul. Raciborskiej) a w zasadzie nas mieszkańców bo to my zasilamy ten budżet....
W mieście nie liczą się kwiatki na rogatkach i bezsensowne pomniki nikomu niepotrzebne... a liczą się przede wszystkim ludzie ich środowisko oraz gospodarka.
PostWysłany: Czw Lip 29, 2010 9:47 pm Odpowiedz z cytatem
marcos

...

Ostatnio zmieniony przez marcos dnia Pią Lip 30, 2010 8:51 pm, w całości zmieniany 2 razy
PostWysłany: Pią Lip 30, 2010 2:45 pm Odpowiedz z cytatem
Rafalek

A to ja mam do Pana w takim razie pytanie KTO WYDAŁ DECYZJE na "składowanie tam śmieci" Wink ?

Tak się składa,że orientuje się w tej sprawie i nie mam zamiaru być złośliwy wobec MM Wink

I proszę przyjrzeć się Radlińskiemu "Twist"-owi , rozrysować różę wiatrów obniżenia i kumulowanie się zapachu w newralgicznych miejscach (nisza).

Ps. Proszę sprawdzić również czy do "nacynki" nie są pospuszczani inni Wink

I proszę mi nie zarzucać, że nie jestem zorientowany w tej sprawie Wink

A i jeszcze coś Wink "Poczytajcie i oceńcie czy z tym też się nie da nic zrobić ???"

A kto powiedział,że się nie da nic zrobić ? Wystarczy zapytać Pana Sekretarza czy miasto Rydułtowy nic w tej sprawie nie robi Wink.
Bo po tej wypowiedzi i artykule zauważam jakby tylko MM zajmowało się tą sprawą a reszta ma to gdzieś Wink

Więcej nic na ten temat nie mam do powiedzenia Wink
PostWysłany: Pią Lip 30, 2010 8:47 pm Odpowiedz z cytatem
marcos

Rafalek napisał:
A to ja mam do Pana w takim razie pytanie KTO WYDAŁ DECYZJE na "składowanie tam śmieci" Wink ?

Tak się składa,że orientuje się w tej sprawie i nie mam zamiaru być złośliwy wobec MM Wink

I proszę przyjrzeć się Radlińskiemu "Twist"-owi , rozrysować różę wiatrów obniżenia i kumulowanie się zapachu w newralgicznych miejscach (nisza).

Ps. Proszę sprawdzić również czy do "nacynki" nie są pospuszczani inni Wink

I proszę mi nie zarzucać, że nie jestem zorientowany w tej sprawie Wink

A i jeszcze coś Wink "Poczytajcie i oceńcie czy z tym też się nie da nic zrobić ???"

A kto powiedział,że się nie da nic zrobić ? Wystarczy zapytać Pana Sekretarza czy miasto Rydułtowy nic w tej sprawie nie robi Wink.
Bo po tej wypowiedzi i artykule zauważam jakby tylko MM zajmowało się tą sprawą a reszta ma to gdzieś Wink

Więcej nic na ten temat nie mam do powiedzenia Wink

Widzę, że jesteś naprawdę zorientowany więc proszę o kontakt ze mną to wspólnie się zajmiemy tą sprawą. MM nie jest żadną wyrocznią w tej czy innej sprawie. Po prostu zadano nam pytanie czy zgodzimy się reprezentować mieszkańców na rzecz pozbycia się tej "uciążliwości" gdyż w pojedynkę zostali dosłownie "zbywani" przez ludzi z tutejszego referatu ochrony środowiska...
Stanowisko oficjalne w tej sprawie przedstawione przez Pana Sekretarza znamy i powiem szczerze trochę to wygląda jak przerzucanie piłeczki. To, że Starosta wydał pozwolenie nie znaczy, że nie można starać się go uchylić. Chociażby ze względu na interes ekologiczny naszego miasta. Ponadto WIOŚ również przedstawił naszym włodarzom co mogą a nawet winni zrobić gdy są dowody na działalność niezgodą z prawem o odpadach. Skoro sami mieszkańcy mają robić za "śledczych" bo urzędnicy nie widzą tego problemu to powiedz jakie jest postrzeganie UM w ich oczach ? Nie mamy zamiaru "rzucać błotem" w kogokolwiek bo oto nie chodzi ale chcemy aby do sprawy podejść rzeczowo, profesjonalnie i przede wszystkim z myślą, że mieszkańcy są najważniejsi. To nie jest żadna sztuka umiejętność zamiatania problemów "pod dywan"... A ten problem jest naprawdę poważny, co do tego nie powinniśmy mieć żadnych wątpliwości.
Co do TWIST-u wiem, że są na nich skargi od ludzi z Radlina i mieszkańcy zwrócili się już do Pani Burmistrz tego miasta.
Zobaczymy co w tej sprawie uda im się załatwić.
Myślę, że nasz UM powinien stworzyć jakiś zespół ludzi (nie tylko złożony z urzędników ale i mieszkańców, ekologów, policję itd) który zająłby się tą sprawą. Takie działanie miałoby sens i przede wszystkim byłoby jakimś obywatelskim aktem współpracy na lini władza - obywatel.
Podsumowując, zapraszam Ciebie do współpracy w tym temacie. Samym klikaniem na forum nic nie załatwimy. Może uda nam się przekonać jeszcze kogoś by zająć się tą sprawą i pozytywnie ją załatwić dla nas samych czyli mieszkańców tej gminy.
PostWysłany: Wto Sie 03, 2010 8:13 am Odpowiedz z cytatem
sekretarz
Site Admin

Żeby nie było, że urząd się nie interesuje - śledzę ten wątek (i inne, które się pojawiły w ostatnich dwóch tygodniach).
Nie odpowiadam, bo wątek jest "ciekawy".
Urząd robi swoje - i to od kilku lat.

W tej sprawie podziwiam radnego Szurka i jego wytrwałość. Przynajmniej raz na dwa miesiące porusza sprawę działalności wspomnianej firmy. Radny Szurek wie, że urząd nie siedzi bezczynnie, choć jego możliwości są ograniczone.
Niezorientowanych informuję, że radny Szurek nie uczestniczy w toczących się tu dyskusjach.

Nie rozumiem natomiast działań osób, które kierują swoje oskarżenia przeciwko tym, którzy od kilku lat starają się problem rozwiązać. Może wypadało zasięgnąć informacji, co się w tej sprawie robi ?
Nie rozumiem używania, jako argumentu (w innym wątku) tego, że interesują się tym problemem media. Jeżeli zawiadomiło się o tym media, to trudno się dziwić, że się one tym interesują. Rola dzisiejszych mediów, to pokazywanie sensacji. Czasem nawet bez zbadania, kto jest winien w całej sprawie.

Oczywiście problem jest. Jest na terenie naszego miasta. I dlatego nie siedzimy bezczynnie, jak niektórzy sugerują.

Myślę również, że:
- porównywanie tego problemu z problemem byłego wysypiska na Raciborskiej jest co najmniej nie na miejscu - są to sprawy mające zupełnie inne podłoże, o czym autor wypowiedzi dobrze wie;
- niezbyt na miejscu są stwierdzenia typu "W mieście nie liczą się kwiatki na rogatkach i bezsensowne pomniki nikomu niepotrzebne..". Daję głowę, że dla niektórych mieszkańców miasta jednak BARDZO liczą się te kwiatki i bezsensowne pomniki. Warto o tym pamiętać ...

Ostatnio zmieniony przez sekretarz dnia Wto Sie 03, 2010 5:11 pm, w całości zmieniany 1 raz
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer ICQ
PostWysłany: Wto Sie 03, 2010 3:16 pm Odpowiedz z cytatem
marcos

liczą sie tylko dla tych Panie Sekretarzu, którzy żyją chwilą ... a poważne problemy zamiataja pod dywan zasłaniając się nie mocą
PostWysłany: Czw Sie 05, 2010 9:00 pm Odpowiedz z cytatem
sekretarz
Site Admin

Szkoda, że obraża Pan część rydułtowików.
Szkoda zresztą, że obraża Pan tych, którzy we wspomnianej sprawie coś robią - i osiągają jakieś efekty. Nawet, jak te efekty są niezadowalające.
Trudno jednak być zawsze skutecznym ( o czym obaj doskonale wiemy).
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer ICQ
PostWysłany: Pon Sie 09, 2010 8:38 pm Odpowiedz z cytatem
marcos

http://www.rydultowy.pl/index.php?id=1&p=news,196,show,409

www.mojemiasto.net.pl
Śmieciowisko 2007-2010
  Forum www.forum.rydultowy.pl Strona Główna -> Potrzebna szybka reakcja